محل بیت مرحوم آیتالله طبسی، صبح روز جمعه
مرحوم آیت الله طبسی روز جمعه هفتم اسفند ماه پس از شرکت در انتخابات مجلس دهم و خبرگان پنجم، به دلیل عارضه قلبی به بیمارستان منتقل و بستری شدند. به گفته پزشکان، ایشان بدلیل عدم خون رسانی به مغز، به کما رفته بودند تا اینکه پس از یک هفته، دعوت حق را لبیک گفتند.
مرحوم آیتالله واعظ طبسی پس از شرکت در انتخابات، دچار عارضه قلبی شدند
زندگی و کارنامه 80 ساله فقیهِ مبارز
مرحوم عباس واعظ طبسی به سال 1314 در مشهد بدنیا آمد. غلامرضا واعظ طبسی پدر مرحوم، از روحانیون بانفوذ و تأثیرگذار مشهد بود اما یک سال پس از تولد عباس، از دنیا رفت. مرحوم طبسی هم از همان اولین سالهای کودکی و پس از تحصیلات ابتدایی، تحصیل در حوزه را آغاز کرد و در نوجوانی وارد حوزه علمیه مشهد شد تا در آنجا دروس مقدمات، سطح و خارج را بگذراند. در همان اوایل جوانی و 16 - 17 سالگی با شهید نواب صفوی و آیتالله خامنهای آشنا شد و همین آشنایی سرآغاز مبارزات ایشان با رژیم پهلوی بود. این سه نفر، حلقه اولیه مبارزه با رژیم شاه در مشهد بودند. مرحوم طبسی در این مبارزات بارها دستیگر و ممنوعالمنبر شد.
از سمت راست مرحوم آیت الله واعظ طبسی ، آیتالله خامنهای ، شهید هاشمی نژاد
پس از تصویب لایحهٔ انجمنهای ایالتی و ولایتی و رفراندوم شاه، آیتالله طبسی در سال 1341، به دنبال ایراد چند سخنرانی دستگیر و پس از چند روز به زندانی در تهران منتقل شد و پس از آزادی از زندان به خراسان مراجعت كرد و با ایراد سخنرانیهای افشاگرانه به مبارزه با رژیم پهلوی ادامه داد.
مرحوم واعظ طبسی در کنار شهید بهشتی
آیت الله طبسی، چنانكه
خود میگوید كار مبارزه را در سالهای نخست به تنهایی دنبال میكرد، اما با
استقرار مقام معظم رهبری و پس از مدتی شهید هاشمی نژاد در مشهد، گروهی سه
نفره تشكیل شد كه اعضای آن قسم یاد كردند تا برقراری حاكمیت اسلام راه
مبارزه را با همكاری یكدیگر دنبال كرده و همواره از امام(ره) به عنوان رهبر
و مرجع اعلم، حمایت كنند.
مرحوم آیتالله طبسی در کنار شهیدان باهنر و بهشتی و آیتالله خامنهای
مبارزات مرحوم واعظ طبسی در دهه 50 نیز ادامه داشت. در 26 خرداد 1354 حدود 200 تن از طلاب مشهد در مدرسه میرزا جعفر گرد هم آمده و شعارهایی در حمایت از امام(ره) سر دادند. در پی این اقدام طلاب، ساواك با بازداشت ده تن از طلاب تلاش كرد تا این حركت را خاموش كند. در این میان مرحوم واعظ طبسی به اتهام «تحریك طلاب حوزه مشهد به اعتصاب» دستگیر و به یك سال زندان محكوم شد. وی پس از آزادی بار دیگر در 21 خردادماه سال 1357 به اتهام تهیه و توزیع اعلامیه علیه رژیم شاه، به وسیلهٔ مأموران كمیتهٔ ضد خرابكاری دستگیر شد.
او همچنین همراه دیگر علمای مبارز خراسان در انتشار اعلامیه و بیانیههای افشاگرانه و ایراد سخنرانی در طول انقلاب شركت داشت و در اعتراض به ممنوعیت ورود امام خمینی(ره) به كشور همراه با علمای مشهد از 9 بهمنماه سال 1357 در حرم مطهر امام رضا(ع) متحصن شد. وی در طول مبارزه در مجموع شش بار دستگیر و زندانی شد.
مرحوم طبسی علوم حوزوی را در محضر اساتیدی چون ادیب نیشابوری میرزا جواد آقا تهرانی، آیتالله میلانی و شیخ هاشم قزوینی فرا گرفت و به یکی از طلبههای خوشفکر و مبلغان موفق در حوزه تبدیل شد. قدرت خطابه وی زبانزد همگان بود و آیتالله بروجردی وی را زبان حوزه خوانده بودند.
از راست مرحوم آیت الله واعظ طبسی، آیتالله خامنهای، شهید هاشمی نژاد و مرحوم میرزا جواد آقا تهرانی
امام راحل (ره) در دیدار مرحوم طبسی با معظم له، درباره ایشان فرمودند: «من به شما از دو حیث ارادت دارم، بخاطر خودتان و به خاطر مرحوم والدتان، چه بسیار افرادى غیرمسلمان بودند که تحت تاثیر منطق و کلام مؤثر و پرجاذبه او به اسلام مشرف شدند و در کشورهاى عربى موقعیت ویژهاى داشت».
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، با حکم امام راحل (ره) مرحوم طبسی سرپرست آستان قدس رضوی شدند و پس از مدتی کوتاهی حکم تولیت آستان قدس برای ایشان صادر شد:
«بسم اللّه الرحمن الرحیم
خدمت جناب مستطاب حجت الاسلام آقای آقا شیخ عباس واعظ طبسی ـ دامت افاضاته
پس از اهدای سلام و تحیت، تا تعیین تولیت برای آستان مقدس حضرت ثامن الائمه ـ صلوات اللّه و سلامه علیه و علی آبائه الطاهرین ـ جنابعالی برای سرپرستی آن آستان مقدس منصوب هستید. لازم است با كمال جدیت و به طور دقیق حفاظت از متعلقات آنجا خصوصاً كتابخانه و خزینه و محتویات ضریح مقدس و موقوفات و سایر آنچه مربوط است به آن آستان مقدس بفرمایید، و از حیف و میل و ضیاع اموال جلوگیری نمایید. حضرات خُدام محترم با جنابعالی در این امر لازم تشریك مساعی خواهند نمود. والسلام علیكم و رحمةاللّه.
16 ربیع الاول 99 / 25 بهمن 57
روح اللّه الموسوی الخمینی»
پس از رحلت آن بزرگوار، این حکم از سوى حضرت آیت الله العظمى خامنهاى رهبر معظم انقلاب اسلامى تأیید و تمدید شد.
در 29 بهمن 1361، دو تن از اعضای گروهك منافقین در فاصله دو خطبه نماز جمعه مشهد تلاش كردند تا آیتالله واعظ طبسی را ترور كنند اما این عملیات آنان توسط سپاه پاسداران خنثی شد. براساس گزارش كیهان، دو تن به نامهای بابایی و میرنژاد با هوشیاری سپاه در انجام عملیات ترور ناكام ماندند.
این عالم ربانی علاوه بر خدمت در بارگاه مقدس رضوى،
به عنوان نماینده ولی فقیه در استانهای خراسان، در مجمع تشخیص مصلحت نظام و مجلس خبرگان رهبرى عضویت و
ریاست حوزه علمیه خراسان را به عهده داشت. آفتاب 80 سال مجاهدت علمی و سیاسی ایشان در روز 14 اسفند ماه 1394 برای همیشه غروب کرد و یار امام و رهبری به امام راحل (ره) پیوست.
* پایگاه خبری-تحلیلی مشرق، درگذشت این عالم مجاهد را به بیت ایشان، مردم شریف خراسان و رهبر معظم انقلاب تسلیت عرض مینمایند و برای ایشان علو درجات مسئلت دارد.